Преведи со Google Translate

Macedonian Albanian English French German Spanish

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАЈДОБРА ПОЕМА ”ГРИГОР ПРЛИЧЕВ” ЗА 2018 ГОДИНА

Согласно член 9 став (1), (2), (3) и (5) од Статутот на НУ Центар за култура “Григор Прличев” – Охрид (бр. 01-396/1) и Правилникот за начинот на спроведување на конкурсот (бр.01-576/1) се распишува:

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАЈДОБРА ПОЕМА
”ГРИГОР ПРЛИЧЕВ” ЗА 2018 ГОДИНА

Конкурсот за избор на соодветната поема трае заклучно до 16-ти ноември 2018 година. Тематската содржина на поемата со која што се конкурира е од слободен карактер, поемата не смее да биде помала од 912 стихови и секој педесетти стих треба да е нумериран. Делото треба да е напишано со големина на фонт минимум 11 (единаесет), испечатено еднострано на А4 формат во 4 (четири) еднакви шифрирани примероци.На конкурсот еден автор може да пријави само едно дело, коавторски дела се неприфатливи. Конкурсот е анонимен, а за најдобрата поема предвидена е и парична награда. 
За изборот односно наградата одлучува 3 (три) члено жири составено од реномирани автори од Р.М. Се повикуваат сите заинтересирани автори да испратат необјавена поема на следнава адреса: НУ Центар за култура “Григор Прличев” – Охрид, ул. “Македонски просветители” бр. 4, 6 000 Охрид, со назнака “Пријава за избор на најдобра поема “Григор Прличев за 2018 година”. Поемите кои нема да пристигнат до определениот рок или нема да ги исполнуваат условите од истиот нема да бидат земени предвид за наградата. Комисијата согласно Правилникот за критериумите и постапката за избор на најдобра поема, ќе ги извести авторите што поднеле уредна апликација, за резултатите од изборот.  
За дополнителни информации:
Тел. 046/ 261 - 063
Е-адреса: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите

НУ Центар за култура “Григор Прличев” – Охрид,
Директор,в.д. Стрезо Стаматоски

Share/Save/Bookmark
 

"Артистите за Сара"

Драги сограѓани, со цел да се помогне да се обезбедат сретства потребни за пресадување коскена срж на нашата сограѓанка Сара Настеска, која боледува од Anemia Aplastica, болест што ја напаѓа коскената срж и не дозволува правилна регенерација на крвта во организмот, Центарот за култура "Григор Прличев" организира голем културен настан наречен "Артистите за Сара", со многу музика, стендап и кабаре.
Натапуваат:
Никола Тодороски
Стрезо Стаматовски
Јован Куциноски
Јане Тодороски
Зоран Донев/Јован Цветкоски/Илија Богданоски/Никола Сиљаноски/Јордан Коцевски

Картите по цена од 200 денари, можат да се купат на билетарата на Центарот за култура, секој ден од 10:00 до 20:00 часот.
Недела (04 ноември) ГОЛЕМА САЛА 20:00 часот.
Да ја покажеме уште еднаш хуманата страна на Охрид. #СитезаСара

Share/Save/Bookmark
   

ИМПРОВОКАЦИЈА С05Е03 во знакот на хуманоста

Драги наши, Импровокаторите се приклучуваат кон серијата хуманитарни настани, со цел да се обезбедат сретства потребни за пресадување коскена срж на нашата сограѓанка Сара Настеска, која боледува од Anemia Aplastica, болест што ја напаѓа коскената срж и не дозволува правилна регенерација на крвта во организмот.
Картите за претставата во сабота (27.10.18 - 20:00 часот) можат да се купат во музичката продавница Зи Зи Топ, по цена од 200 денари. #ЗаСара

Share/Save/Bookmark
   

Do You Have A Suitable Partner- перформанс на Марија Христовска

Архитектот Марија Христовска и ликовниот уметник Ѓорѓе Јовановиќ донираат дел од уметничката инсталација со која учествуваа на музичкиот фестивал Сигет 2017 на Центарот за култура Григор Прличев, Охрид. По тој повод ќе има настан на кој Марија ќе се претстави со свој перформанс, а Ѓорѓе со изложба на слики.
Перформансот Do you have a suitable partner го става на тест партнерството прашувајќи дали на вашиот партнер навистина му одговара вашето заедничко одело.

Инспирација за перформансот:
Ги паметам зборовите на мојот многу почитуван професор архитектот Живко Попоски, автор на овој Центар на културата:
"Викаат: ова е нашата прва кожа, облеката е нашата втора кожа, а архитектурата е нашата трета кожа. Е сега, постои куќа за двајца. Зошто да не постои одело за двајца!"

Костими и кореографија: Марија Христовска.

Настапуваат:
Адам и Ева: Александар Буџакоски и Нина Ѓоршеска
Змија: Мила Коруновска и Марија Христовска
Медијатори: Ивана Вујановиќ и Михаил Талев
влез слободен (галерија), петок 26.10.2018 г. во 20.00 часот

Share/Save/Bookmark
   

Предавање за МЕДИТАЦИЈА

НУ Центар за култура “Григор Прличев” – Охрид
во соработка со Шри Чинмој Центар за медитација

Ве поканува на предавање за МЕДИТАЦИЈА
Четврток 25.10.2018 г. почеток 19.30 часот во изложбениот салон на Центарот за култура.

Share/Save/Bookmark
   

Страница 3 од 97

<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>