Преведи со Google Translate

Macedonian Albanian English French German Spanish

Секоја САБОТА театар во Охрид

Банер

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

ИМПРОВОКАЦИЈА - сабота 29.10.2016 година

НОВА, СВЕЖА, ТАЗЕ, РАНО ЕСЕНСКА ИМПРОВОКАЦИЈА!

САБОТА 29.10.2016 година
Сцена “ПОДСЦЕНА“- Народен Театар Охрид
Старт 21:00

Препорачана возраст за конзумирање +16

Карти во музичка продавница ЗиЗи Топ
ПреТпродажба:150денари
на ден на изведба: 200 денари

Театарската импровизација „ИМПРОВОКАЦИЈА“ е ко-продукциски проект помеѓу Н.У.Ц.К. „Григор Прличев“ – Охрид и тројцата професионални актери Стрезо Стаматовски, Никола Тодороски и Филип Кипровски. Ваквата форма на театар за прв пат се воведува во нашата земја па дури и во регионот. Целта на „ИМПРОВОКАЦИЈА“ е преку еден неформален и забавен начин да ја демистифицира магијата на создавање театарски игри (сцени) за да го доближи театарот што повеќе до пошироката публика. Театарската импровизација „ИМПРОВОКАЦИЈА“ е спонтана, забавна и смешна, но како сите други работи треба да се види и доживее за да се ужива во неа, затоа ПОВЕЛЕТЕ!
Share/Save/Bookmark
 

“БЛАГОРОДНИК” - петок 28.10.2016 година

НУ Центар за култура „Григор Прличев“-Охрид / Народен театар Охрид, на репертоарот повторно “Благородник”- Молиер, режија Дејана Николовска, ПЕТОК 28.10.2016 година, почеток 20.00 часот, ВЛЕЗ 150 денари, мала сала, карти во продажба на билетарата на Центарот за култура. Играат: Стрезо Стаматовски, Никола Тодороски, Христина Цветаноска, Филип Кипровски, Елизабета Стефановска, Јасмина Билаловиќ, Сашо Ристовски, Павел Маслов, Ивица Цонев, Лазар Милошески, Марија Неданова

Сценографија: Милена Пантелеева
Костимографија: Милена Пантелеева
Композитор на музика: Оливер Јосифовски
Глас на сонговите: Вера Милошевска
Кореографија: Ана Савиќ
Инспициент: Филип Ангеличин – Жура
Драматург: Кристина Тодороска - Петреска

Технички раководител: Зоран Левески
Светло: Борис Велјаноски
Тон: Митко Серафимоски
Гардероба: Линдита Мерко, Деса Лазороска
Шминка и фризура: Диме Блажески
Реквизита: Маријана Николоска, Соња Крстаноска
Изработка на сценографија: Даниел Андрески, Кире Ангеловски, Ѓоко Китески
Кетеринг: Радмила Николоска

Продукција НУЦК Григор Прличев / Народен Театар Охрид
ул. Македонски Просветители 4
тел: 046 261 063
e-mail: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите
Share/Save/Bookmark
   

Златна петорка“ – филмот за ликвидираните струмички студенти премиерно во Охрид

Златна петорка“ – филмот за ликвидираните струмички студенти премиерно во Охрид во ПЕТОК 21.10.2016 година со почеток во 20.00 часот, влез 100 денари. Кино проекции и во наредните денови сабота 22.10.2016 и недела 23.10.2016 година.

Сценариото за овој македонски филм е работено по прозни и драмски мотиви на Братислав Ташковски, а него го потпишуваат Елеонора Венинова и косценаристите Билјана Гарванлиева и Горан Тренчовски. Продуцент е Дејан Милошевски, директор на фотографија е Апостол Трпески, монтажери се Андрија Зафрановиќ и Аристид Филактов, сценограф е Кирил Спасески, костимограф Нела Тодоровска, шминка Ирена Сенокозлиоска, музиката е на Дарко Спасовски и Горан Керкез.
Во дејствието од филмот главен мотив е апсурдниот настан од 1951 година кога свирепо се ликвидирани петмина прогресивни студенти од Струмица. Филмската сторија претставува всушност фикција за една насилно прекината и за една започната љубов, меѓу коишто лебдат копнежот и предавството. Речиси половина век подоцна, преживеаниот Алавантие се враќа во родната земја, отпретувајќи некои нови траги од досието кое УДБА го водела со кодните имиња на студентите.
Во филмот улогите ги толкуваат актерите Славко Штимац, Јана Стојановска, Љупка Џундева, Игор Ангелов, Петар Арсовски, Васил Михаил, Ненад Милосављевиќ, Билјана Таневски, Дине Дрваров, Стојан Велков, Александар Ристоски, Влатко Илиевски, Григор Јовановски, Игор Тодоров, Виктор Јакимовски и др.
Филмот „Златна петорка“ е во продукција на „Револушн“ од Скопје, а е финансиран од Агенцијата за филм на РМ.
Својата интернационална промоција филмот „Златна петорка“ ја имаше во познатото кино „Вју“ на Пикадили сиркус во центарот на Лондон, на 29 септември.
Инаку, „Златна петорка“ имаше македонска проекција на 17 септември на свеченото затворање на фестивалот „Браќа Манаки“ во Битола.

Share/Save/Bookmark
   

"Малиот принц" детска претстава, среда 19.10.2016

НУ Центар за култура “Григор Прличев”-Охрид / Народен Театар Охрид, ПРЕМИЕРА на детската претстава “Малиот принц” - Сент Егзипери во режија на Ѓорги Ризески, играат Никола Тодороски, Ивица Цонев, Јасмина Билаловиќ, Павел Маслов и Стрезо Стаматовски, драматуршки соработник Кристина Тодороска Петреска, музички соработник Студио Китрозон, изработка на костими Даниела Мурговска, изработка на цртежи ученици од ОУ Христо Узунов. Премиера во СРЕДА 19.10.2016 година со почеток во 19.30 часот, влез 100 денари.

Share/Save/Bookmark
   

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Предмет: ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА НАЗНАЧУВАЊЕ СЛУЖБЕНО ЛИЦЕ ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВОТО ЗА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

Почитувани,

Согласно член 8 точка (1), (2) и (3) од Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер (“Службен весник на Република Македонија” бр. 13/06, 86/08, 6/10) секој имател на информации за посредување определува едно или повеќе службени лица при остварување на правото за слободен пристап до информации од јавен карактер. Имателот на информации е должен да обезбеди информирање на јавноста за службеното лице за посредување со информации. Следствено, службеното лице за посредување со информации контактира и дава потребни информации и му помага на барателот на информации за што води посебна евиденција за примањето на барања за информации, чувањето и давање информации.
Имајќи ги во предвид посочените нормативни одредби, Националната установа Центар за култура “Григор Прличев” – Охрид, ве известува дека за службено лице за посредување при остварување на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер го назначува вработениот Јован Стефаноски, распореден на работно место работно место самостоен референт за административни работи, категорија Г административен службеник – помошно-стручен I ниво. Со цел исполнување на законските обврски на Установата предвидени во Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер ќе врши посредување, односно ќе контактира и дава потребни информации, како и ќе му помага на барателот на информации за што ќе води посебна евиденција за примањето на барања за информации, чувањето и давање информации.
Следствено таксативно ви ги наведуваме податоците за именуваното лице од претходниот пасус.
Име и презиме на службеното лице: Јован Стефаноски
Телефон за контакт: 046- 261-063
Адреса: ул. “Коста Абраш” бр. 35, Охрид
Работно место : самостоен референт за административни работи (Анекс договор на Договорот за работа бр. 04-618/1 од 29. 06. 2016 година и Решение за распоредување на работно место бр. 04-618/2).

Со почит,
НУ Центар за култура “Григор Прличев" - Охрид,
директор, Горан Стојаноски

Share/Save/Bookmark
   

Страница 10 од 89

<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>